Uppumisest hoopis pikemalt kui laulupäevast

Võru Teataja 11. juuli 1933

Läks tiigi põhjast viinapudelit tooma – jäi ise põhja.

Joobnud noormehe uppumine Urvaste laulupäeval.

Urvastest, 10. juulil. Eile pühapäev-õhtul kella 9 ajal uppus Urvaste mõisa tiigis 22-aastaneUue-Antsla vallast päritolev Jaan Kreevalt. Uppumine leidis aset joobnud olekus. Kuigi laip veest umbes 10 minutit hiljem välja tõmmati, ei suudetud noormeest kunstliku hingamisega ellu äratada.

Täiendavalt kuuleme selle kohta järgmist: Jaan Kreevalt oli laulupäeval teiste kaaslastega. Et tuju hää oleks, võeti ka napsu. Kreevalt kui noorem kampas jäi õige tublisti purju. Kella 9 paigu, kui laulupäev lõppemas oli, läksid noormehed, viinapudel käes, mõisa pargis olevate tiikide äärde. J. Kreevalt hooples, et ta on hää ujuja ja võib vee all kauemat aega olla. Ta lubas viinapudeli tiigi põhjast välja tuua. Teised hoiatasid küll noormeest, et ärgu jantigu ja riskeerigu, kuid Kreevalt jäi oma plaani juurde kindlaks. Juba heitiski ta viinapudeli tiiki, mis sulpsatades põhja vajus. Otsekohe ujus Kreevalt tiigile ja laskus vee alla. Korra tuli ta pudelita välja, ja laskus siis uuesti põhja. Teised ootasid kannatamatult, kuid Kreevaltit ei tulnud ega tulnud. Juba valdas ootajaid hirm, et äkki ei tulegi Kreevalt enam põhjast. See kartus osutuski õigeks. Kui minuti kümne jooksul Kreevalt põhjast välja ei tulnud, mindi teda otsima. See andiski tulemusi – Kreevalti laip toodi välja. Kuigi kohal viibisid arstid Tomson ja Treumuth, ei suutnud nad kunstliku hingamisega uppujat ellu äratada. Arstid konstateerisid südamerabandust.

Käesolev kurb juhtum on küllalt õpetlik teistelegi, sest pääle Kreevalti on maailmas teisigi, kes hooplevad oma ujumisoskusega, selle juures aga sageli õnnetusi ohvriks võivad langeda.

Urvaste laulupäev

algas vabaõhu jumalateenistusega kohaliku pastori Valk’i poolt. Jumalateenistuse lõppedes siirdusid lauljad laululavale, mis asus mõisa härrastemaja õhtupoolsel küljel. Kohtadel asus ka rahvas. Tervituseks pidas kõne seltsi esimees Pakler. Laulupäeva avamiseks lauldi riigi hümni, mis kõlas võimsalt ja pidulikult. Järgnes koraal üldkoorilt, millega lõppes ka avatseremonii.

Üldkoori laulud kõlasid hästi ja mõjukalt. Juhatas õpetaja A. Sollmann hästi. Üldpasunakoor, mis küll arvuliselt väike oli, täitis oma ülesande samuti hästi, sest juhtis Aksel Kripson ja L. Land, oldi ettevalmistusel nähtavasti palju hoolsat tööd tehtud. Esinesid veel Linnamäe ja Otepää koorid üksikult, kes hää laulu eest said palju kiitusi. Kahju, et iseseisvalt ei esinenud ka Antsla Laulu-Mängu Ühingu koor, kes oma energilise juhi R. Tabaga sammub Võrumaa segakooride esirinnas.

ImageImage

Üks kommentaar “Uppumisest hoopis pikemalt kui laulupäevast

  1. Pingback: Urvaste laulupäevaks | Urvaste vanad uudised

Lisa kommentaar